Van Zee, maritieme portretten
Fred Boom heeft zich in de afgelopen jaren een prominente plaats verworven tussen de maritieme schilders. Zijn schepen ploegen door woeste golven, spiegelen zich, ten anker liggend, in het water van tropische gebieden of liggen zwaar aan hun merk in de havens. Containervaart komt op Fred Boom’s schilderijen amper voor, hoewel...
De tijd verstrijkt en de moderne schepen zijn niet meer weg te denken van de zee, dus ook niet van het palet van de kunstenaar.
“Ik teken altijd en overal”, zegt de kunstenaar, “altijd gaat er een schetsblokje mee, waar ik ook naar toe ga. En de schetsjes worden later thuis mijn scheepsportretten. Het zijn weerspiegelingen van mijn leven op en langs het water en dus ook het spiegelbeeld van mij.”
Van Zee is ook de titel van de tweede overzichttentoonstelling die maritiem kunstenaar Fred Boom hield in het Molenmuseum, Museumlaan 18 te Koog aan de Zaan in 2008. Op deze tentoonstelling werden 96 nieuwe schilderijen getoond. Schilderijen waar traditiegetrouw de zee centraal staat.
Het boek Van Zee is geen catalogus van deze expositie, maar schept een beeld van de verdere ontwikkeling van de kunstenaar. Door middel van schetjes, teksten en foto’s legt Fred Boom uit waarom hij een bepaald schilderij maakt en geeft daarmee het schip op de afbeelding de sfeer die de zeeman er in zal herkennen.
In het voorwoord omschrijft Ed Sarton, voorzitter van het Koninklijk College Zeemanshoop, het als volgt:
“Fred Boom slaagt er in met zijn scheepsportretten het wezen van het schip te raken. Daardoor stijgt hij uit boven de statische afbeeldingen die scheepsportretten vaak zijn. Je bent verbaasd dat je de geur van de havens niet ruikt.”

Specificaties:
Formaat : A4 (21x29,7 cm, liggend)
Omvang : 96 pagina’s, geheel full colour
Bindwijze : gebonden met harde band
Prijs : EUR 29,90
ISBN : 978 90 78006 03 9
Dat is het voordeel van de kunstenaar; hij kan de geschiedenis naar zijn hand zetten en de Titanic na de aanvaring met de ijsberg toch New York laten binnenlopen.