Jagersfontein 3,

17 jaar vaart op Zuid-Afrika

Berend Jansen, ex-stuurman bij de VNS, en Dave Bouw, zoon van hwtk Bouw, zijn in de geschiedenis van dit, toch wel bijzondere schip gedoken.
Augustus 1947 vertrok de Jagersfontein (toen nog onder de naam Elandsfontein) vanuit Dantzig achter de sleepboot Zwarte Zee met bestemming Scheepswerf De Schelde te Vlissingen.
Na een grote verbouwing en renovatie werd het schip in 1950 overgedragen aan de VNS. Toen begon haar omvangrijke staat van dienst voor de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappijen, die uiteindelijk na ca. 73 reizen op Zuid-Afrika in Rotterdam zou eindigen.
Aan de hand van scheepsdagboeken, persoonlijke aantekeningen van opvarenden, bemanningslijsten, rederij memorabilia en tientallen foto’s uit het omvangrijke VNS-archief van Jansen wordt de lezer meegenomen naar een tijd dat de zwart/oranje schoorsteen van de VNS niet weg te denken was rond het Afrikaanse continent en de West-Europese wateren.
Aan de hand van het originele journaal van reis 35 beleeft u als het ware het wachtlopen aan boord, maar ook de vele voorschriften die ‘het kantoor’ uitvaardigde voor de opvarenden worden aangehaald. Dit alles markeert een tijdbeeld van onze maritieme historie van nog niet zo heel lang geleden.

Omschrijving:
Titel: Jagersfontein 3 - 17 jaar vaart op Zuid-Afrika
Auteurs: Berend Jansen en Dave Bouw
Aantal pagina’s: 208
Illustraties: zeer veel foto’s en bijzondere documenten, gedeeltelijk in kleur + als bijlage het algemeen plan van de Jagersfontein op formaat 66 x 47 cm
Gebonden in linnen band met full colour stofomslag
Formaat: 17 x 24,5 cm
ISBN: 978-78006-02-2
Prijs:
€ 26,--

Dave Bouw (links) en Berend Jansen met de ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, Mrs Hlengiwe B Mkhize, tijdens de boekuitreiking op de Zuid-Afrikaanse ambassade te Den Haag. De Jagersfontein op de werf De Schelde te Vlissingen, begin 1950, enige maanden voor de proefvaart.