Van machinist tot scheepswerktuigkundige

In dit boek wordt de geschiedenis beschreven van de eerste private Kweekschool voor Machinisten in Nederland. De school opende in 1878 haar deuren aan de Oostenburgermiddenstraat te Amsterdam. Negen jaar later verhuisde de school naar een nieuw gebouwd pand aan de Plantage Muidergracht, later naar de Overtoom en nog later naar de Schipluidenlaan. Uit de in 1878 opgerichte school is ook de HTS-Amsterdam ontstaan. Thans zijn beide instituten opgegaan in de Hogeschool van Amsterdam.
De grote zeilschepen bestonden nog volop, maar de stoomschepen waren in snel tempo die schepen aan het verdringen. De technische installaties vroegen om geschoold personeel en voor een opleiding moest men naar het buitenland. De Koninklijke Marine had te Hellevoetsluis enige jaren daarvoor een ‘machinistenschool’ geopend, maar die was slechts voor het eigen personeel bedoeld. Een aantal reders en industriëlen besloot zelf tot actie te komen en een opleiding te starten voor de ‘Groote Stoomvaert en de suikerindustrie’.
Het boek volgt de ontwikkeling van de opleidingen tot het moment dat in 1989 het laatste diploma Scheepswerktuigkunde wordt uitgereikt. Enige jaren daarvoor werden, onder invloed van de reders en door de schooldirecties, de beide scheepvaartopleidingen - die tot stuurman en die tot swtk - samengevoegd tot die van maritiem officier, de man of vrouw die beide disciplines beheerst.

In de periode van 111 jaar die het boek beslaat, is er veel gebeurd: de wereldcrisis in de jaren 30, twee wereldoorlogen, de wederopbouw in de jaren vijftig en de grote omwenteling in het onderwijs vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw, het verdringen van de grote zeilvaart door de stoommachine, die op haar beurt weer werd verdrongen door de dieselmotor. U vindt het terug in het boek, want hoewel de school een bescheiden speler in het hele gebeuren was, de mensen die zij afleverde waren spelers op het wereldtoneel, het werkgebied van de zeeman.
Uniek in het boek is een zo goed als complete leerlingenlijst vanaf het jaar 1895, het jaar dat de Kweekschool voor Machinisten en de Technische School (de later HTS) naast elkaar verder gingen.

Omschrijving:
Titel: Van machinist tot scheepswerktuigkundige
Subtitel: De geschiedenis van de opleiding tot swtk in Amsterdam
Samenstellers: A. Boom, G.W. Bruins, W.B. Grund, G. Steen en J. Stuifbergen
ISBN: 978-90-78006-10-7
Omvang: 256 pagina’s met zeer veel foto’s en leerlingenlijsten
Afwerking: gebonden in harde band
Winkelprijs:
€ 25,--
Te bestellen bij: J. Stuifbergen, voorzitter VOSMOGA, vosmoga@gmail.com en bij de uitgever Auk Boom Producties 06-53832704