Win or Lose
Joon's Shipping Memoires
Op de grens van nog weten en vergeten heb ik mijn belevenissen opgeschreven. Terugkijkend worden gebeurtenissen benoembaar en begrijpelijk, op het moment zelf zijn zij vaak onverklaarbaar door parallax. Tijd helpt om afstand te nemen.
Veel grote gebeurtenissen van de 20e eeuw passeerden de revue. Ik was er wel getuige van maar was er tegelijkertijd ook te weinig direct in- en bij betrokken om er schade van te ondervinden. In tegendeel. Welvaart en grote medische, technologische en sociale doorbraken waren het saldo van mijn generatie.
Mijn verhaal is strikt persoonlijk en is daarmee subjectief en beperkt. Het is het verhaal van een outsider, een eenling en buitenstaander. Voor een representatief beeld van de naoorlogse scheepvaart zijn er de schitterende memoires van Mr. A. Delprat, 'Sandy' Marshall en Earling Naes. Nedlloyd’s geschiedenis is te boek gesteld in twee eigen uitgaven. Voor het beeld van de na-oorlogse Nederlandse scheepsbouw leest het boek ‘Verolme' als een thriller.
Scheepsfoto’s zijn overal voorhanden. Mijn voorkeur gaat echter uit naar geschilderde scheepsportretten. In het bijzonder die van Fred Boom. Bij hem krijgen schepen zwier en karakter en worden ze als in onze herinnering: larger than life. Ik ben hem zeer dankbaar dat ik vele van zijn portretten in dit boek mocht afdrukken.
Ik heb gekozen voor een indeling als van een Scheepsjournaal. De linker bladzijde voor concrete informatie, de rechter voor het geschreven verslag. Hier: links foto’s, scheepsportretten, knipsels en bijdragen van derden en rechts de doorlopende tekst van het boek.
Tot slot zijn er in het boek twee bijlagen opgenomen. Bijlage 1 is een beschrijving van de
Atlantic Lady, het luikenloze schip dat wij aan het ontwikkelen waren. Haar zusterschip de European Express is voor Rederij Vroon gaan varen. Bijlage 2 is de schepenlijst met alle schepen, inclusief de charterschepen. die onder de Joon-vlag hebben gevaren.

P.N. Joon

Specificaties:
Titel: Win or Lose
Formaat: staand (17 x 24 cm)
Omvang: 192 pagina’s, geheel full colour
Afbeeldingen: zeer veel foto's, documenten en (kranten)knipsels
Bindwijze: genaaid, gebrocheerd
Prijs:
€ 27,50, inclusief BTW, geen verzendkosten
ISBN: 978-804797-06-0

Er is ook een luxe versie beschikbaar in linnenband met goud opdruk en full colour stofomslag. Deze luxe versie is genummerd van 1 t/m 100 en getekend door de heer P.N. Joon. De prijs van deze luxe en unieke uitgave is € 48,50

De Waterschout 1
De Waterschout 2
P.N. Joon, samen met kapitein Van Hanja op de brug van een der 'Water-schepen'.
Achtmaal reisde men naar Wismar in toen nog Oost-Duitsland om een 'Water-schip' te dopen... ... doch uiteindelijk viel het doek en werden de schepen publiekelijk verkocht.
Voorzitter Koninklijke Belgische Reders Vereniging ontvangt eerste exemplaar.

In de prachtig gedecoreerde rederskamer van de Koninklijke Belgische Reders Vereniging (KBRV) ontving de heer Nicolas Saverys uit handen van de heer Joon het eerste exemplaar van het boek Win or Lose, Joon's Shipping Memoires. Saverys kreeg dit boek op persoonlijke titel als hommage aan zijn familie. De familie Saverys stond destijds mede aan de wieg daarvan. Joon droeg het boek op aan zijn aandeelhouders.
De heer Saverys (52) is de man achter rederij Exmar en sinds 18 jaar voorzitter van de KBRV. In die periode werd een groot deel van de Belgische koopvaardij- en baggervloot teruggebracht onder de eigen nationale vlag. In mei 2011 droeg hij het stokje over aan Peter Vierstraete, directeur van URS (Unie van Redding- en Sleepdiensten).